Broar // Bridges
Länka till denna samling:
Samlingen innehåller modeller av broar av såväl traditionell typ som broar av namngivna arkitekter eller konstruktörer.
Alla bilder är fria att använda under Creative Commons-licens CCBY.
The collection contains models of bridges of traditional type as well as bridges by named architects or constructors.
All images are free to use under Creative Commons license CCBY.
Browse
Browsar Broar // Bridges efter Publicerad
Visar 1 - 20 av 34
Sökresultat per sida
Sortera efter
- PostSalginatobel-bron(Chalmers tekniska högskola // Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1955) OkändBron, byggd 1930, utgörs av en treledsbåge med en spännvidd på 90 m. Bågen består av två symmetriska halvor, vilka är kraftigast på mitten, där momenten är störst. Vägbanan bärs upp av tunna tvärväggar, som också ger förstyvning. Konsruktören, Robert Maillart, var bland de första att utveckla tekniken för armerad betong. Han använde skivor som grundelement och skapade konstruktioner, som också medförde lättare ställningsbyggen. Formbyggaren till Salginatobelbrücke var den mest kände av alla, Richard Coray.
- PostSandöbron över Ångermanälven(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Carlsson, Johnny; Lindblad, NilsSandöbron över Ångermanälven byggdes 1938-43 av Skånska Cementgjuteriet. Konstruktör var H. Häggbom. Det är en bågbro med underliggande, lådformad båge med 43 m fri höjd och en spännvidd på 264 m - länge den överlägset längsta bågbron i VärldenDen först använda fribärande träställningen för bågen kollapsade plötsligt under gjutningen, vilket ledde till omfattande studier av träets hållfasthet. Bron gjöts färdig sedan en ny pålad, fast ställning byggts.
- PostThai-bro(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Engdahl, Gunborg; Eveståhl, MonicaBrobanan, en flätad matta, ligger över parvis sammanbundna bambukäppar. Bron är förankrad i kraftigare käppar, som sammanbundna tre och tre står utefter båda sidorna. Dessa tripoder hålls på plats på flodbotten genom att de försetts med korgar, som fyllts med sten.
- PostHängbro över floden Min(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Olsén, Göran; Salomonsson, LennartModellen visar ett spann i en flerspannig gångbro över floden Min i provinsen Szechuan i Kina. Bron är byggd på 1930-talet men konstruerad som de allra äldsta hängBroara. Repen är tvinnade av spjälkad bambu. Träpålarna har spåntak till skydd mot väder och vind. Gångbanan ligger direkt på repen. Förutom växtmaterial har järnkedjor också använts i hängBroara i Kina, från år 65 enligt traditionen.
- PostStrömsundsbron(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Bertholdsson, Leif; Ouchterlony, JanMed Strömsundsbron (1954-56) introducerades en ny brotyp i Sverige snedkabelbron. Bron består av två huvudbalkar, som är kontinuerliga över två stöd och åtta upphängningspunkter. Stållinorna är infästade i de 26 m höga ståltornen. Brobanan ligger på fem långreglar, som vilar på tvärbalkar.
- PostAutobahnbrücke(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Aas-Jacobsen, Eirik; Kullenberg, Göran; Nielsen, Bernt; Nilsson, Lars ErikModellen visar en viadukt i form av en balkbro med flera huvudbalkar. Höga bilhastigheter fordrar vägar utan kraftiga krökningar i höjd- eller sidled. Vägen planas ut genom Broaröver mindre sänkor i landskapet och dessa Broarbyggs lämpligen som kontinuerliga balkar. Genom att förspänna betongen, kan stöden stå glest. Byggnadsarbetet blir enkelt jämfört med bågkonstruktioner.
- PostBöckinger Brücke(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Elghuvud, Per-Olof; Lindhagen, RolfKravet var en bro utan mellanstöd i vattnet och de flacka strändrena innebar, att en båg- eller rambro inte var möjlig att bygga. Bron är därför utförd som en kontinuerlig balk med över- och underplatta, med ett mittspann på 96 m och två sidospann på 19 m. Genom att betongen är förspänd, har konstruktionen blivit slankare och tillräckligt lätt, för att spänna över den breda kanalen. Bron är en av de första långa förspända betongBroara, byggd 1950.
- PostHirotabron(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Carlsson, Lars; Eriksson, Ingmar; Eriksson, Per Eje; Lundholm, BjörnModellen visar en rambro av spännverkstyp från 1957. Konstruktör var F. Takabeya. Den traditionella spännverksbron är av trä och den har varit upphov till att liknande konstruktioner utvecklats i betong.
- PostHängbro över Tsang Po(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Jarlöv, Jan-Olov; Warnhammar, Karl-OlaDen äldsta kända brobyggaren, som använde järnkedjor i hängBroar är den tibetanske munken Thang-Stong rGyal-Po (1385-1464). Gångbanan flätades av hampa mellan järnkedjorna. Någon form av förstyvning gjordes inte, så Broara svängde våldsamt. Men trots det finns många av dem fortfarande kvar.
- PostKagabro(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Hildeberg, Leif; Svensson, ChristerModellen visar en bro, byggd av Kagabaindianer i Colombias norra bergstrakter i början av 1900-talet. Bron består av tjocka trädstammar. Störar, som stöttas av stenar nedtill, stöder brobanan och trapporna, som leder upp frän sidorna. Allt är sammanbundet med fibrer från slingerväxter och agave.
- PostBalkbro över Dalälven(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Fehling, Thomas; Hagman, Per-OlofModellen visar en träbro, byggd över Dalälven vid Gysinge 1852. Konstruktörer var Chievitz och Hallström. Balkbron stöttas nerifrån av strävor i en spännverkskonstruktion. Landfästena är kallmurade och i muren är järnskor för strävorna fastgjutna. Bron ansågs särskilt luftig och motståndskraftig mot röta.
- PostHängbro över Korofloden(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Sternvik, Jan-OlofModellen visar den 47 m långa rottingbron vid den forna byn Moe, som den såg ut när Walter Kaudern färdades förbi på 1910-talet. Bron hänger ca 12 m över den forsande Korofloden och är fäst vid stränderna i träd samt i en ram av stänger. Gångbanan, som endast är handsbred, består av 6-10 rottingar, som är sammanbundna med rottingvidjor. Med gångbanan är ledstänger i rotting förbundna. Den första rottingen lär ha simmats över vid lågvatten och i skydd av en buffel. Bron har burit upp till 13 personer med packning. Se också modell 45.
- PostHängbro över Korofloden(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Almgren-Jarlöw, Lena; Larsson, AnitaModellen visar den 47 m långa rottingbron vid den forna byn Moe, som den såg ut när Walter Kaudern färdades förbi på 1910-talet. Bron hänger ca 12 m över den forsande Korofloden och är fäst vid stränderna i träd samt i en ram av stänger. Gångbanan, som endast är handsbred, består av 6-10 rottingar, som är sammanbundna med rottingvidjor. Med gångbanan är ledstänger i rotting förbundna. Den första rottingen lär ha simmats över vid lågvatten och i skydd av en buffel. Bron har burit upp till 13 personer med packning. Se också modell 124.
- PostFackverksbro enligt Palladio(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Enhammar, SigvardI Andrea Palladios I Quattro Libri dell'Architettura från 1570 finns fyra fackverksBroarbeskrivna, varav en, som han själv sett över floden Cismone i norra Italien. Från de övriga har han bara andrahandsuppgifter av en resenär, som varit i Tyskland. Modellen visar en tysk bro. De andra tyska Broara är bågformade. Se också modell 213. Redan på Trajanuskolonnen i Rom finns en fackverksbro avbildad och under 1800-talet kom fackverk att bli vanliga i Broaroch takstolar både av trä och järn."
- PostAskeröbron(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Ejderoth, Stina; Mattsson, BirgittaAskeröbron var en av tre Broari vägförbindelsen mellan Tjörn och fastlandet, som byggdes 1956-60.Den var utformad som en bågbro i stål med pilhöjden 40 m och spännvidden 278 m. Bågen bestod av två parallella rör med 3,8 m i diameter. Rörformen valdes framför den traditionella lådformen pga det mycket lägre vindmotståndet. Bågelementen, egentligen polygonformade, monterades med hjälp av en hängbroliknande konstruktion. Omfattande modellundersökningar av knäckningsrisken gjordes.1980 påseglades bågen av ett tankfartyg och bron rasade.
- PostBalkbro över Svartbäcksdalen(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Blomqvist, AndersBron, uppförd 1861, är byggd med stöd av lutande strävor, vilket reducerat antalet fundament jämfört med vertikala pelare.
- PostKlaffbro(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Hallberg, Krister; Lilja, Lars-ErikModellen visar mittspannen i den nästan 250 m långa bron över Vormenälven. Bron, som är konstruerad av civilingenjör C. Piehl på 1850-talet, är grundlagd på pålbockar, ett alternativ till de traditionella stenkistorna. De tar liten plats och blev billigare. Varje pålbock består av fem pålar, sammanbundna av två följare. På de tre mellersta pålarna står ytterligare pålar, stödda av strävor och förstärkningarna vid skarvarna. Dessa bär brobjälkarna. Bockarna stadgas av snedsträvor. De två pålbockarna vid genomfarten består av fler pålar. De rörliga klaffarna höjs och sänks medelst vippar försedda med motvikter.
- PostIronbridge över floden Severn(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Geijer, Knut von; Olsson, PålIronbridge är den första gjutjärnsbro som byggts. Den konstruerades av ingenjören John Wilkinson i samarbete med arkitekten T. F. Pritchard och bruksägaren A. Darby. Delarna göts i Coalbrookdale och bron uppfördes under 1770-talet. Hantverksmässigt träbygge och valvslagning i sten är de förebilder, som kan spåras i gjutjärnsformerna. Bronsvalv bildar en halvcirkel, som i det konventionella valvbygget och består av raka stänger och stag sammansatta med intappningar, kilar och pluggar som i träbygget. De bildar former, som påminner om murstensblock. Brofästena utformades som en stenbro, vilket innebar att jordmassorna tryckte ihop den lättare järnbågen.
- PostBro över Ume älv(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Berggren, Anders; Lindana, Lennart; Nilsson, Ingvar; Rosvall, SvenModellen visar en bro, som liksom Dala-Järnabron (modell 122) är av Christiani & Nielsen-typ. Tvärstagen möts inte i upphängningspunkterna, vilket sparar material, men medför vissa nackdelar, som gjort att man på senare år gått ifrån principen. Hängstag kan vid viss belastning slaka och på så vis sätts de ur funktion i bärsystemet.
- PostBågbro(Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960) Joneborg, Birgitta; Nordlund, YlvaVägbanan hänger i bågBroara. Genom att hängstagen lutar, förstyvas konstruktionen, så att påfrestningarna mot bågarna blir mindre vid ensidig belastning och bågarna har kunnat göras tunnare. Uppfinningen är gjord av Christiani & Nielsen.