Implementering av nattsänkningsstrategier för energibesparingar i flerbostadshus
Typ
Examensarbete på grundnivå
Program
Samhällsbyggnadsteknik 180 hp (högskoleingenjör)
Publicerad
2024
Författare
Dalgren, Jakob
Tao, Kaiyu Julia
Modellbyggare
Tidskriftstitel
ISSN
Volymtitel
Utgivare
Sammanfattning
Miljö- och klimatfrågor är viktigare än någonsin i dagens samhälle. En sektor som står för en stor andel av Sveriges totala energiförbrukning och samtidigt har stor förbättringspotential är bygg- och fastighetssektorn. Branschen står inför stora utmaningar inom området, där en viktig faktor är energieffektivisering av byggnader. Det kan uppnås på flera vis, men denna studie fokuserar på just nattsänkning av inomhustemperatur. Därmed är syftet att undersöka och utvärdera effektiviteten av nattsänkningsstrategier för att reducera energiförbrukningen i flerbostadshus, utan att försämra den termiska komforten.
Metoderna som används är förstudie, numerisk analys och analytiska beräkningar. Förstudien lägger grunden för förutsättningar i studien samt beskriver viktiga begrepp och kartlägger den tidigare forskningen. Vidare ger kombinationen av numerisk analys och analytiska beräkningar en bra helhetsbild av studieobjektet.
Resultateten från numerisk analys visar att den maximala energibesparingen för huset uppgår till cirka 1.02% för de olika nattsänkningsinställningarna under februari månad 2024. Samtidigt gav detta att drygt var tredje person är missnöjd med inneklimatet i den mest utsatta lägenheten. Resultatet från analytiska beräkningar visar att den mest utsatta lägenheten kunde spara cirka 3.4 % inom samma tidsperiod om den tilläggsisoleras och då reducerar U-värdet.
Sammanfattningsvis visar studien att metoden är tillämpbar för energibesparing. Mängden energi som sparas är proportionerlig med längden av nattsänkningen samt byggnadens tidskonstant (förmåga att lagra värme). Dock medför det en risk för ett högre effektbehov vid återuppvärmning och försämrad termisk komfort för de boende.
Det bör tilläggas att förhållandena i studien är mycket specifika vilket innebär att resultaten blir något begränsande.
Beskrivning
Ämne/nyckelord
Energieffektivisering, nattsänkning, värmetröghet, tidskonstant