Tidsdatahantering som grund för korrekta tillverkningskostnader En fallstudie på Wellspect HealthCare - Aaby-Ericsson, Alma; Åman, Calle (My University, 2026)
Examensarbetet har genomförts hos Wellspect HealthCare på deras huvudkontor i Mölndal, där även en stor del av deras produktion och tillverkning av katetrar ligger. Wellspect är ett medicintekniskt företag med över 1000 anställda och en global marknad inom kontinensvård. En förutsättning för korrekt produktprissättning är fullständig förståelse för tillverkningskostnaderna, vilket inom industrin benämns Cost of Goods Sold (COGS). Hos Wellspect förelåg ett behov av att granska och förbättra de metoder som används för att beräkna COGS, med fokus på stycktider, ställtider och kassationsgrad. Syftet med arbetet var att utvärdera och förbättra den nuvarande processen för att således öka kvaliteten på underlaget, säkerställa korrekta tidsunderlag och så småningom användbarheten i såväl finansiella som operativa sammanhang. Studien genomfördes med en kombination av semistrukturerade intervjuer, dokumentstudier samt analys av historiska produktionsdata. Utifrån nulägesanalysen identifierades ett antal brister i nuvarande metodik, däribland otydliga definitioner av tidsmått, bristfällig dokumentation och kommunikation, samt avsaknad av ett standardiserat arbetssätt. För att identifiera grundläggande orsaker till dessa brister genomfördes en rotorsaksanalys med hjälp av ett fiskbensdiagram kombinerat med Fem varför-analys. Lösningsförslagen som presenteras innefattar tre huvudsakliga åtgärder: införandet av ett standardiserat arbetssätt, förbättrad kommunikation mellan avdelningarna Production Technology och Supply Chain Controlling samt en successiv anpassning mot tidsdriven aktivitetsbaserad kostnadskalkylering (TDABC) som identifierats som best practice inom området.
Keywords: Stycktid; Ställtid; Aktivitetsbaserad kostnadskalkyl (ABC); Tidsdriven Aktivitetsbaserad kostnadskalkyl (TDABC); Industriell Ekonomi