Nyckeltal för sjukvård i hemmet: En studie av KPI:er för att mäta och optimera Sahlgrenska hemma - Gagiu, Mathew; Azar, Elias (My University, 2025)
Detta examensarbete undersöker vilka KPI:er som är mest relevanta för att mäta och optimera Sahlgrenska hemma, en svensk implementering av vårdmodellen Hospital at Home, där sjukhusvård ges i patientens hem. Arbetets syfte är att bidra till ökad förståelse för hur denna vårdform kan följas upp och utvecklas utifrån perspektiven, effektivitet, vårdkvalitet och hållbarhet. Genom kombinationen av litteraturstudier och semistrukturerade intervjuer med respondenter inom projektet, har det identifierats behov, utmaningar och möjligheter kopplade till mätning av verksamhetens resultat. Resultatet av arbetet visar att olika yrkesroller inom Sahlgrenska hemma har skilda behov av information och uppföljning. Till exempel efterfrågar verksamhetsutvecklare data om kostnadseffektivitet och flöden, medan vårdpersonal lyfter vikten av kvalitativa nyckeltal som patientnöjdhet och arbetsbelastning. Det finns också ett behov av tydligare struktur för datainsamling, gemensamma definitioner av nyckeltal samt tekniska lösningar för visualisering och analys. Examensarbetet avslutas med konkreta förslag på nyckeltal och hur dessa kan implementeras beroende på användarens roll. Ett genomtänkt uppföljningssystem kan stärka verksamhetens styrning och förbättringsarbete, men även bidra till vård på rätt nivå, ökad patientdelaktighet och hållbar resursanvändning inom sjukvården.
Keywords: KPI:er, Sjukvård, Uppföljning