Monterbart hus, engelskt system - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1959)
Åren 1810-1830 utvecklades, framförallt i England, system för industriellt byggda bostäder i trä. Husen producerades särskilt för emigranter och exporterades till Californien och Australien. Modellen visar det system för flyttbara hus, som uppfanns av den engelske ingenjören William Manning. Det modulanpassade systemet har sitt ursprung i den traditionella skiftesverkestekniken, en syllramskonstruktion med träfyllningar. Delarna är lätta och husen skruvades snabbt ihop. I Sverigeutvecklade firman Siwers och Wennberg ett snarlikt byggsystem.
Demountable house, english system. Wooden framed panels with vertical plank infill