En cirkulär möbelindustri – Cirkulära aktörers roll i svensk möbelindustri - Dahlsund, Alicia; Simonsson-Torstensson, Moa (My University, 2026)
Dagens konsumtion av möbler bygger på ett linjärt tankesätt där möbler produceras, används och kasseras i slutet av dess livslängd. Detta konsumtions- och produktionsmönster bidrar till en hög resursförbrukning och stor miljöpåverkan. För att minska dessa negativa konsekvenser behöver möbelindustrin övergå till en cirkulär ekonomi vilket innebär att produkter och material återanvänds, repareras, restaureras och återtillverkas snarare än att ersättas med nyproduktion. Syftet med denna studie är att öka förståelsen för cirkulära värdeflöden inom den svenska möbelindustrin genom att undersöka cirkulära aktörers roll, förutsättningar, hinder och möjligheter. Målet med studien är att se de cirkulära möbelaktörernas marknadsposition och undersöka varför marknaden ser ut så som den gör för dem. Studien genomfördes med en kvalitativ metod bestående av en litteraturstudie och fyra semistrukturerade intervjuer med olika cirkulära aktörer. De intervjuade aktörerna var Cirkulärfabriken, Rekomo, Remakers och Ragn-Sells. Intervjumaterialet analyserades tematiskt utifrån studiens fyra frågeställningar. Resultatet visade att de cirkulära aktörernas huvudsakliga aktiviteter består av återbruk, restaurering, renovering och materialåtervinning. Viktiga förutsättningar för aktörerna innefattar tillgång till kvalitetsmöbler, hantverkskompetens, välfungerande logistik och tillgång till produktinformation. Flera hinder identifierades såsom kunders attityd till begagnade möbler, låg lönsamhet för cirkulära lösningar, produktdesign som inte stödjer återbruk och avsaknad av retursystem hos traditionella tillverkare. De cirkulära aktörerna upplever att linjära affärsmodeller gynnar nyproduktion och skapar hinder för cirkulära lösningar. Ur resultatet framkom även flera möjligheter för de cirkulära aktörerna, däribland en ökad hållbarhetstrend, växande efterfrågan på cirkulära lösningar och stärkta samarbeten mellan aktörer i värdekedjan. Sammanfattningsvis visar studien att det krävs en ökad samverkan, starkare incitament för cirkularitet och cirkulär produktdesign för att cirkulära affärsmodeller ska kunna få ett större genomslag på den svenska möbelmarknaden.
Keywords: Cirkulär ekonomi; Möbler; Cirkulära aktörer; Återtillverkning; Återbruk