När digital strategi blir praktik inom fastighetsförvaltning; En fallstudie av digitalisering inom fastighetsförvaltning – hur digitala strategier implementeras i en organisation - Kellerth, Philip; Ly, Thieu Phu (My University, 2026)
Digitalisering har blivit en central del av fastighetsbranschens utveckling och ställer nya krav på organisationers strategiimplementering. Studien undersöker hur strategiska intentioner kring digitalisering tolkas och implementeras inom olika organisatoriska nivåer i ett fastighetsförvaltande företag samt vilka faktorer som påverkar implementeringen. Studien genomfördes som en kvalitativ fallstudie av Jernhusen AB baserad på semistrukturerade intervjuer och en enkätundersökning. Resultatet visar att digitaliseringsstrategin tolkas relativt likartat inom organisationen, men omsätts olika beroende på organisatorisk nivå. Ledningen beskriver färdplanen som en strategisk riktning, medan mellanchefer översätter strategin till praktiska arbetssätt. På operativ nivå bedöms digitaliseringen främst utifrån hur väl systemen fungerar i det dagliga arbetet. Digital mognad, fungerande system och informationshantering framträder som centrala faktorer för en lyckad implementering. Slutsatsen visar att implementeringen av digitala strategier inte sker linjärt utan formas genom organisatoriska tolkningar och praktiskt arbete i verksamheten. Studien bidrar därmed med ökad förståelse för hur digital strategiimplementering påverkas av samspelet mellan olika organisatoriska nivåer inom fastighetsförvaltning.
Keywords: Strategisk ledning, digitalisering, strategiimplementering, fastighetsförvaltning