Árdna Pavilion, konceptmodell - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola // Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 2026)
Árdna är ett samiskt kulturcentrum. Den lilla byggnaden ligger på campus i ett naturområde med samisk kultur. Det är en gemensam byggnad med stort symbolvärde för Tromsö universitet. Naturområdet är en del av ett sammanhängande kulturlandskap från toppen av Tromsøya. Det sträcker sig ner mot Joho Niilas hus, vidare mot Labyrinten och fortsätter med utsikt mot Tromsøysundet och mot Tromsdalen – med sin samiska historia – och Tromsdalstinden. Árdna har blivit en säregen byggnad, skapad efter många samtal mellan universitetet, Statsbygg, de samiska brukarrepresentanterna och arkitekten. Form, material och detaljer har valts med inspiration från samisk byggnadstradition.
Árdna Pavilion
Keywords: Sami; Sapmi; Tromsö; Pavilion; Árnda