Analys av produktionskapacitet och förbättringsmöjligheter En fallstudie av Evolabel AB - Bergagård, Martin; Rigole, Johan (My University, 2026)
Evolabel AB är ett företag i Sverige som producerar och utvecklar automatiska etiketteringssystem för användning på logistikcenter, lager och produktionslinor. Företaget har som mål att i framtiden öka sin produktionskapacitet för att kunna bemöta en ökad efterfrågan. Syftet med detta examensarbete är därför att analysera Evolabels nuvarande produktion för att identifiera var produktionskapaciteten är mest begränsad och var en framtida flaskhals riskerar att uppstå. Rapporten syftar även till att föreslå förbättringsåtgärder för att öka produktionskapaciteten. Studien har genomförts som en fallstudie där företagets interna data, intervjuer, observationer och en tidsstudie av en produkttyp använts. Triangulering har använts för att jämföra datakällorna och skapa en samlad bild av produktionens nuvarande flöde och stationernas belastning. Resultatet visar att applikatorstationen är den mest kapacitetskänsliga stationen. Stationen har längst uppskattad produktionstid per produkt, högst allokerad arbetstid och begränsad möjlighet till avlastning från andra stationer. För att minska den orderbundna belastningen föreslås ett begränsat supermarketsystem för standardiserade förmontage. Förslaget innebär att standardiserade förmonteringar ska lagras i en supermarket för att jämna ut arbetet, minska ledtiden och skapa mer parallellt arbete på stationen. Studien visar även att standardiserade arbetssätt är en viktig förutsättning för att förbättringar ska kunna spridas, bibehållas och användas av fler montörer. Slutsatsen är att Evolabel bör rikta sina första förbättringsåtgärder mot applikatorstationen. Ett begränsat supermarketsystem, i kombination med utvecklade standardiserade arbetssätt, bedöms vara ett rimligt första steg för att öka den praktiskt utnyttjade produktionskapaciteten. Förslaget bör dock testas genom en pilotstudie innan permanent införande.
Keywords: Produktionskapacitet; Lean-produktion; Supermarket; Standardiserat arbete; Flaskhalsar; Batchproduktion; Värdeflödesanalys