Riskbedömning av Rångedala grundvattenmagasin - En metodutveckling för bedömning av Rångedalas riskkällor - Albrektsson, Nellie; Landgren, Elsa; Lundgren, Hanna; Nilsson Qvarnström, Marcus; Sommer, Simon (My University, 2025)
Grundvatten är inte bara en värdefull naturresurs, utan även en förutsättning för mänsklig överlevnad genom nyttjande för dricksvattenkonsumtion. Därför är det av yttersta vikt att säkerställa dricksvattentillgången genom att skydda grundvattnet från mänskliga påverkanskällor som kan äventyra dess tillstånd och kvalitet. Arbetet syftar till att utveckla en riskbedömningsmetod som utvärderar risken för förorening av dricksvattentäkten i Rångedala grundvattenmagasin. Metoden baseras på estimerad sannolikhet och konsekvens för olika föroreningskällor, som bedöms utifrån ett antal parametrar. Dessa sammanställs slutligen i en riskmatris. När metoden färdigställts, tillämpas den på det berörda området varefter en geografisk avgränsning för ett vattenskyddsområde föreslås. Sannolikhetsbedömningen baseras på en områdesundersökning, bedömning av vertikal spridning med DRASTIC-metoden och bedömning av horisontell spridning med hjälp av Calculated Fixed Radius method. Dessa sammanställs och visualiseras med hjälp av programvaran QGIS. Även konsekvensbedömningen baseras på den ovannämnda områdesundersökningen. Vid tillämpning av den framarbetade metoden över Rångedala, visar resultatet att stora delar av grundvattenmagasinet är sårbart men att den horisontella spridningen i grundvattnet anses låg. De föroreningskällor som resulterar i störst risk är riksväg 40 samt Rångedala kyrka med tillhörande kyrkogård. Utifrån detta ges ett förslag på ett vattenskyddsområdes geografiska avgränsning. Metoden anses kunna tillämpas på andra områden med liknande förutsättningar som stöd för riskbedömningar.
Keywords: DRASTIC-analys; Vattenskyddsområde; Sårbarhet; Riskbedömning; Grundvattenmagasin; Grundvatten