Behovsstyrd belysning med lokal elproduktion - Alrup, Filip; Hidevik, William (My University, 2024)
Sammanfattning Trafikverket vill undersöka möjligheterna att installera solcellsdrivna gatulampor i Stockholms skärgård. Gatulamporna är tänkta att vara behovsstyrda, då de ska vara aktiva vid rörelse av båtar eller människor vid bryggorna. Trafikverket har varit i kontakt med ett företag, vid namn Selux, om deras modell F8 Valetta M skulle vara passande för ändamålet. Arbetet har utifrån simuleringar kunnat dra slutsatser och föra en diskussion om Selux lyktstolpe och hur väl den skulle potentiellt kunna möta de satta kraven. Denna rapport har utifrån en djupgående teori skapat en förståelse i de väsentliga beståndsdelarna för en gatulampa driven av en solcellsmodul. Utifrån nedladdad data, för solstrålning samt utsatta tider som lampan bör vara aktiv, har arbetet kunnat skapa ett Matlabprogram som jämför produktionen mot konsumtionen för varje timma under ett helt år. Utifrån simuleringarna kan arbetet visa samt förklara hur Selux modell skulle potentiellt kunna variera under åren 2016–2020. Utifrån simuleringarna kunde slutsatsen dras att för åren 2016–2019 krävs det dubbelkapacitet, det vill säga två batteripack, för att kunna möta de kraven från Trafikverket. År 2020 åt andra sidan kan anses som ett extremfall, och utifrån vidare simuleringar kan det visas att kraven möts först vid trippelkapacitet och dubbelt så stor area för solpanelen. Utifrån resultaten drogs slutsatsen att implementering av ett tredje batteripack samt utökad area på solpanelen är lämpligt för att kunna möta kraven för alla år. Abstract Trafikverket wants to examine the possibilities of installing solar powered streetlamps in Stockholms archipelago. The streetlights are designed to be demand-driven, meaning they will be fully activated when movement is detected by people or by ships trying to dock. Trafikverket has been in contact with Selux about their streetlamp model F8 Valetta M and whether it would be suited for the task. This paper has, based on simulation of the streetlamp, drawn conclusions and discussed how well the streetlamp model is able to meet the requirements set by Trafikverket. This paper has, based on extensive research, created a framework to understand the essential parts that make up the streetlamp which is powered by a solar cell module. Simulations were based on downloaded data regarding the solar radiation at the specified location where the streetlamp will be installed and the times of day when it will be active. The simulations show how the streetlamps performance throughout the year for the years 2016-2020. Based on the simulations the conclusion is drawn that to meet the requirements set by Trafikverket for the years 2016-2019 the capacity for the battery pack of the F8 Valetta M needs to be doubled. To meet the requirement during 2020, which is an extreme case, the battery capacity needs to be tripled and the area of the solar module needs to be doubled to meet the requirements set by Trafikverket for 2020 and all other years.