Byn Makouango - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1972)
Modellerna visar en del av byn Makouango vid Kongofloden. Männen i byn är fiskare och kvinnorna ansvarar för barn, husdjur, maniokodling och keramiktillverkning.Flodens vattennivå varierar under året upp till fem meter med en översvämningsperiod i december. Husen byggs på områden över högvattennivån. Modellerna visar hus, som byggts på små utfyllda terrasser. Terrasserna är förstärkta med flätade pålverk mot erosion och används under lågvattenperioder att sitta på eller arbeta vid. Vid högvatten utgör de enda markyta. Husen har klinade väggar och tak av palmbladssjok (kunza). Ett av köken har också väggar av kunza, vilket varit brukligt tidigare. Modellernas hyddor befinner sig i olika stadier av uppbyggnad. Köken är inrymda i separata hus. Denna husgrupp bebos av fader med familj samt två söner med familjer, tillsammans 18 personer.
The village of Makouango