Pick-to-light monteringsstation - Ghorbani, Ali Reza; Molin, Kevin (My University, 2026)
Elskåp är en central del av infrastrukturen för att distribuera och styra elektricitet i samhället. Produktionen av elskåp består idag av mestadels manuella moment, därför har PK Data utvecklat en pick-to-light baserad monteringsstation som guidar montören visuellt för att effektivisera och automatisera ett särskilt moment av dessa där elkomponenter monteras på en standardiserad skena som kallas DIN-skena. Detta arbete syftar till att vidareutveckla stationen till en så nära produktionsfärdig lösning som möjligt. Utvecklingen fokuserade på att förbättra den mekaniska konstruktionen och dess funktion, samt utforska möjliga metoder för att med laser och kameravision säkerställa elkomponenternas typ och position längs DIN-skenan. Detta skedde genom design och 3D-printing av en infästningsmekanism för DIN-skenor och inkapslingar för stationens olika perifera enheter. För komponentverifiering undersöktes olika sensortekniker för laser, samt kameror och kamerapositioner för den visionsbaserade verifieringen. Visionsveriferingen undersöktes primärt genom att träna en visionsmodell med YOLO (You Only Look Once), en objektdetektionsmodell från Ultralytics. Resultatet för helhetskonstruktionen blev en kompakt och modulär monteringsstation med integrerade perifera enheter och smidig infästning och byte av DIN-skenor. Helhetskonstruktionen gav bra förutsättningar för att hantera monteringsprocessen givet ett fungerande verifikationsflöde, dock blev verifikationsmetoden under projektets tidsram inte tillräckligt utarbetad för att tillförlitligt kunna identifiera komponenter på en DIN-skena. Undersökningen av objektdetektion som verifikationsmetod gav däremot en bra grund för potentiella riktningar för fortsatt utveckling inom området. Projektet som helhet visar på att en pick-to-light monteringsstation för elskåp har stor potential för en mer effektiv och automatiserad monteringsprocess, men vidare arbete krävs för att säkerställa verifieringsprocessen.
Keywords: pick-to-light; visionssystem; komponentidentifiering; Raspberry Pi; DIN-skena; prototyputveckling; 3D-printing