Förankrad frontregel i flervåningsbostadshus med trästomme: En studie av träets formförändringar och dess påverkan på förankringssystem i träkonstruktioner - Hafstrand, Theo; Öman, Samuel (My University, 2025)
I detta examensarbete undersöks problematiken med förankringen av Deromes flervåningsbostadshus med trästomme. När vindlaster verkar på konstruktionen uppstår vertikala lyftkrafter i väggarna. I nuläget hanterar Derome dessa lyftkrafter genom att förankra byggnadens fronteglar med hjälp av stålstag mellan bottenplattan och bjälklaget. Problematiken med att kombinera trä och stål över långa avstånd är att skillnaderna i materialegenskaper medför betydande konsekvenser för förankringen, främst till följd av träets fuktrelaterade rörelser och krypningsbeteende. Examensarbetet syftar till att analysera ett konceptuellt alternativ till Deromes nuvarande lösning i form av ett fjädrande vajersystem. För att förstå vilka tekniska faktorer som påverkar förutsättningarna för förankringen att verka på önskat sätt samt vilka krav som ställs på en lösning genomförs litteraturstudier, beräkningar och konceptuell analys. Genom den konceptuella analysen framgår det att både fjädrande och styva förband endast har optimal verkan vid ett visst läge i träets fuktrörelsecykel. Det framtagna konceptet uppfyller därmed inte de satta kraven samtidigt, men ger förståelse för kärnan i problemet och ger insikter för vidare forskning. Vidare visar det sig att infästningar över kortare avstånd inte lider av denna problematik och antyder på att en annan designstrategi kan vara mer lämpad.
Keywords: Förspänning; träkonstruktion; förankring; lyftkrafter; fuktrörelser; frontregel; flervåningshus; krympning; krypning