Direktreduktion av järnoxider i fluidbäddar vid låg temperatur - Lahdo, Laura; Al Silo, Payman (My University, 2025)
Denna studie undersöker den direkta reduktionen av järnoxider i en fluidbäddreaktor vid låga temperaturer med hjälp av vätgas. Syftet var att undersöka hur variationer i gashastighet och koncentration av vätgas påverkar reduktions effektiviteten och fluidiserande beteendet, med särskilt fokus på den minimala fluidisering hastigheten (umf). Experimenten genomfördes vid 550 °C med olika gashastigheter. De reducerade proverna analyserades med svepelektronmikroskopi (SEM) för att undersöka de morfologiska förändringar. Resultaten bekräftade att högre vätgaskoncentration och gashastighet förbättrar reduktions processen och förkortar reaktionstiden. Dock observerades problem såsom defluidisering och smälta områden vid lägre gashastigheter och koncentrationer, vilket ledde till ofullständig reduktion. SEM-analysen visade porer, smälta ytor och sprickor, särskilt i defluidiserade prover, vilket kan tyder på lokal överhettning. Dessa resultat understryker vikten av att upprätthålla stabil fluidisering för att undvika strukturell nedbrytning av det reducerade materialet. Ytterligare forskning behövs för att fullt ut förstå mekanismerna bakom dessa fenomen och för att optimera processen.