Strategiska vägval för västsvensk petroleumraffinering: En studie av hur utsläppens karaktär utgör en drivkraft för grön omställning - Drougge, Isak; Furby, Oscar; Jacobsson, Oscar; Johansson, Melvin; Olofsson, Jonathan (My University, 2025)
Problem Allt större klimatförändringar innebär förändrade konsumtionsmönster för fossila bränslen, till följd av strängare regulatoriska krav och en växande efterfrågan på förnybara energikällor. Detta hotar petroleumraffineringsindustrins framtida existensberättigande, trots att branschens produkter i många fall är icke-substituerbara. Om framtida efterfrågan ska tillgodoses hållbart, måste petroleumraffinaderier förändra sina strategier för att förbli långsiktigt och klimatmässigt konkurrenskraftiga. Syfte Syftet med studien är att förklara och analysera hur västsvenska petroleumraffinaderier anpassar sina strategier för att förbli konkurrenskraftiga, samtidigt som de påverkas av den gröna omställningen och föränderliga marknadsförhållanden. Studien syftar till att kartlägga de strategiska åtgärder och investeringar som vidtas för att anpassa petroleumraffinaderiers kärnverksamhet när deras fossilbaserade produkter riskerar att bli förlegade och irrelevanta. Teoretiskt ramverk Studiens huvudsakliga forskningsområden är affärsutveckling och strategi samt institutionell teori. Inom dessa för studien relevanta forskningsområden utgörs det teoretiska ramverket av vetenskapliga artiklar, böcker och branschspecifika publikationer. Källornas tillförlitlighet bedömdes med hänsyn till de fyra källkritiska kriterierna och studien har premierat artiklar publicerade av välrenommerade och tillförlitliga universitet, tidskrifter och myndigheter. Metod Fallstudien var utforskande till sin natur och avgränsades till att undersöka fyra västsvenska petroleumraffinaderier, verksamma inom samma huvudsakliga bransch men inom olika delbranscher. Primärdata från de undersökta företagen samlades in genom intervjuer med anställda med strategisk insikt och kompletterades med sekundärdata från främst företagens års- och hållbarhetsredovisningar. Teoretiska modeller, analysverktyg och tidigare forskning användes för att analysera insamlade data samt för att underbygga diskussion och slutsatser. Resultat och implikationer Studien bidrar teoretiskt till forskningsområdena affärsutveckling och strategi samt institutionell teori, med förståelse för hur västsvenska petroleumraffinaderier agerar strategiskt när de hotas av externa faktorer. Studiens praktiska bidrag utgörs av en kartläggning av hållbarhetsinriktade strategiförändringar som är relevanta för aktörer och regulatorer inom petroleumraffineringsindustrin under en grön omställning. Drivmedelsproducenternas strategiförändring utgörs främst av investeringar för en diversifiering av produktportföljen med förnybara insatsvaror som reducerar konsumtionsrelaterade utsläpp. Producenterna av specialiserade petrokemiska produkter gör endast marginella investeringar i förnybara alternativ, till förmån för att energieffektivisera produktionsprocessen och för att skapa cirkulära flöden för fossila produkter. Konsumtionsrelaterade utsläpp resulterar i faktorer som innebär att drivmedelsproducenterna genomför mer omfattande strategiska förändringar än producenterna av specialiserade petrokemiska produkter.
Keywords: Hållbarhet; Raffinaderi; Petroleum; Diversifiering; Klimatförändringar; Affärsmodell; Investeringar; Affärsstrategi; Grön omställning