Södra Råda kyrka - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1957)
Sockenkyrkan i Södra Råda byggdes på tidigt 1300-tal och är en av våra bäst bevarade träkyrkor från medeltiden. Då fanns ingången i söderväggen och fönstren var färre och mindre och placerade i öster- och söderväggar. Triumfbågen mellan långhus och kor var smalare. Kyrkan är byggd i planbilat timmer i en enkel teknik med knutar med raka blad utan laxar, sammanhållna av dymlingar. Tak och väggar är klädda med spån, men väggarna har ursprungligen varit bara. Innertakets valv består av furuplankor, spikade på den för ändamålet särskilt utformade takstolen. Väggar och takvalv i kor och långhus har bevarade målningar från 1323 resp. 1494.
Södra Råda church