Strategiska vägval för entreprenörer inom ombyggnad - Gabirelsson, Alice; Svensson, Cynthia (My University, 2025)
Byggsektorn står för en betydande del av Sveriges klimatpåverkan, vilket skapar ett växande behov av en omställning mot mer hållbara lösningar. En ökad satsning på ombyggnad av det befintliga byggnadsbeståndet lyfts som ett alternativ till rivning och nyproduktion. Ombyggnad medför dock särskilda tekniska och organisatoriska utmaningar, vilket ställer krav på en anpassad strategi. Denna studie syftar till att undersöka hur byggentreprenörer kan anpassa sin verksamhet för att möta en marknad där ombyggnad bedöms få ett ökat fokus. Tyngdpunkten ligger på att identifiera centrala utmaningar och lärdomar från en större byggentreprenörs erfarenheter av ombyggnation, samt att analysera hur både marknadens förutsättningar och interna resurser påverkar den strategiska inriktningen. Examensarbetet består av en fallstudie av Skanska Hus Göteborg och en analys över ombyggnadsmarknaden i Göteborg under åren 2015–2024. Fallstudien är baserad på semistrukturerade intervjuer med 14 medarbetare i olika roller inom organisationen. Marknadsanalysen utvärderar aspekter som produktsegment, projektstorlekar och byggaktörer. Resultatet visar att ombyggnadsprojekt präglas av komplexitet, osäkerhet och höga krav på samordning, särskilt i projekt med samtidigt pågående verksamhet. I intervjuerna framkommer vikten av tyst kunskap och behovet av interna strategier för att skapa och bibehålla kunskap. Marknadsanalysen visar att ombyggnad är ett relativt stabilt marknadssegment och att en entreprenörs strategiska vägval påverkas av faktorer såsom verksamhetens inriktning, storlek och existerande kundrelationer. I arbetet framkommer att strategier ofta utvecklas genom vardagliga beslut och lärande i projektens genomförande men för att stärka denna utveckling behövs en mer medveten strategi som kombinerar förståelse för externa drivkrafter och förvaltandet av interna resurser. Slutligen föreslås ett antal rekommendationer för hur organisationer kan vidareutveckla sitt strategiska arbete inom ombyggnad.
Keywords: Ombyggnad; marknad; strategi; organisation; erfarenhet; interna resurser