Strömningssimulering av fendrift: Fluid-struktur-växelverkan med deformerbar fena - Balazs, Dexter; Bergman, Gustav; Dahlsten Andius, Max; Karlsson, Ludvig; Larsson, Albin (My University, 2025)
Detta kandidatarbete syftar till att undersöka och modellera fendrift, ett biomimetiskt alternativ till traditionella propellrar, genom utveckling av en beräkningseffektiv CFD-simuleringsmodell. Arbetet fokuserar på att efterlikna rörelsemönstret hos en delfinfena, med hjälp av simuleringsverktyget WaterLily och en egenutvecklad FEM-lösare i Julia. Målet var att skapa en parametriserbar modell som kan användas för att analysera och optimera fenans design och rörelse, samt att utvärdera WaterLilys lämplighet som undervisningsverktyg i strömningsmekanik. Projektet resulterade i en simuleringsmodell som möjliggör visualisering av fenans rörelse och vissa grundläggande kraftanalyser, men visade också på begränsningar i både modellens noggrannhet och simuleringsverktygets kapacitet. Slutsatsen är att fendrift har potential som ett mer miljövänligt och effektivt framdrivningssätt, men att mer avancerade och precisa simuleringar krävs för tillförlitliga resultat.
Keywords: Delfinfena; fendrift; CFD; FEM; strömningssimulering; WaterLily; bioinspiration; fluid-struktur-interaktion; verkningsgrad; marina tillämpningar