Vierendeelbalk - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1968)
Vierendeelbalkar (se modell 204) utförs i stål eller betong. Ett användningsområde för denna typ av balk är t ex i ett flervånigt hus, där bottenvåningen bör hållas fri från pelare. Den våningshöga balken bär de övre våningarna. Diagonalsträvor i balken skulle komma i vägen för öppningar som fönster och korridorer.
Vierendeel girder