Trygghetsskapande stadsutveckling; en fallstudie av Selma stad i Göteborg - Sjöberg, Erik; Wahlgård, Selma (My University, 2025)
Social hållbarhet är en central del av trygghetsskapande stadsutveckling och handlar om att skapa inkluderande och rättvisa stadsmiljöer där alla invånare känner sig trygga och delaktiga. FN:s mål 11 i Agenda 2030 betonar just detta, att städer ska vara säkra, motståndskraftiga och tillgängliga för alla. Urbaniseringens ökning ställer högre krav på hur offentliga miljöer utformas och förvaltas, inte minst i områden där otrygghet tidigare varit ett problem. Trygghet skapas inte enbart genom fysisk planering, utan även genom sociala investeringar och samverkan. Detta är särskilt tydligt i Selma stad, där fysisk omvandling kombinerats med långsiktigt lokalt förankrat trygghetsarbete. Selma stad är beläget i Backa, norr om Göteborg, och har nyligen genomgått en omfattande omvandling. Området har länge förknippats med brottslighet och otrygghet som påverkar både ryktet och invånarnas uppfattning om trygghet och livskvalitet. För att hantera dessa utmaningar initierade Göteborgs Stad ett omfattande stadsutvecklingsprojekt som syftar till att förbättra tryggheten och skapa ett attraktivt och tryggt område. Fallstudien syftar till att identifiera och undersöka vilka åtgärder som implementerats i den byggda miljön samt hur dessa har påverkat upplevelsen av trygghet i Selma stad. Genom att använda en kombination av kvalitativa och kvantitativa forskningsmetoder analyserar studien aktörernas erfarenheter samt objektiva data, som brottsstatistik, för att utvärdera effekterna av dessa åtgärder. Resultaten belyser samspelet mellan fysiska insatser och sociala uppfattningar om trygghet, och avslöjar både överensstämmelser och avvikelser mellan teoretiska förväntningar och praktiska resultat, baserat på fallstudien.
Keywords: Stadsplanering, trygghet, utsatta områden, åtgärder i den byggda miljön