Näringsåtervinning ur avloppsvatten för livsmedelsproduktion genom alg- och bakterieodling för produktion av råvara till fiskfoder - Berg, Emma; Carlberg, Molly; Corluka, Tomislav; Lindvall, Lina; Nilsson, Jonas; Ström, Elsa (My University, 2025)
Denna teoretiska studie undersöker potentialen för näringsåtervinning ur avloppsvatten flöden, med särskilt fokus på kväve och fosfor – två grundläggande ämnen för livsmedels produktion. I dagens linjära sanitetssystem går dessa näringsämnen ofta förlorade, vilket bidrar till miljöförstöring och uteblivna resursmöjligheter. Studien utforskas möjlighe ten att omvandla näringsämnen i avloppsvatten till livsmedel genom att jämföra olika produktionsvägar för fiskfoder. De valda alternativen inkluderar mikroalger, makroalger, metanoxiderande bakterier (MOB) och väteoxiderande bakterier (HOB). Dessa jämförs huvudsakligen utifrån fiskproduktion och energieffektivitet, men även utifrån skalbarhet, för att ge en helhetsbild. Resultaten visar att makroalger är den värdekedja med högst potential för fiskproduktion och är mest energieffektiv per producerat kilogram fisk. Sam tidigt uppvisar MOB den lägsta årliga totala energiförbrukningen samt ytbehovet för att återvinna allt kväve och fosfor, vilket tyder på den mest effektiva värdekedjan för att ta tillvara dessa resurser. Studien belyser potentialen i att kombinera cirkulära av loppssystem med innovativa metoder för hållbar livsmedelsproduktion och ger insikter för framtida utveckling av resurseffektiv akvakultur och avloppshantering