Bygga för trygghet: utvärdering av trygghetsskapande åtgärder i utsatta stadsområden - Ekman, Vendela; Valberg, Linnéa (My University, 2024)
Utsatta områden runt om i världen står inför en rad utmaningar relaterade till trygghetsfrågor. Dessa områden präglas ofta av socioekonomiska ojämlikheter, bristande tillgång till resurser och högre nivåer av brottslighet. Förbättringar av den fysiska miljön i dessa områden har blivit alltmer betonande som ett sätt att öka tryggheten och välbefinnandet för dess invånare. Studien har som syfte att belysa möjligheter och utmaningar med trygghetsskapande åtgärder i den fysiska miljön i utsatta områden. Detta utförs genom en fallstudie av Selma stad i Göteborg. Forskningsfrågorna undersöker vilken roll som den fysiska miljön spelar i att främja tryggheten i utsatta områden och vad forskningen säger om detta. De utforskar dessutom hur man har arbetat med trygghetsskapande åtgärder i Selma stad. Studien utforskar trygghetsskapande åtgärder relaterade till den fysiska miljön i Selma stad, som utgör en del av Hisingsbacka och kategoriseras som ett utsatt område. Selma Lagerlöfs Torg, beläget längs Litteraturgatan, har genomgått en stor omvandling sedan år 2012, med byggnationer av bostäder, parkstråk och mötesplatser. Valet att fokusera på Selma stad är motiverat av dess klassificering som ett utsatt område samt av dess nyliga stadsutvecklingsprojekt. Genom att använda Selma stad som forskningsområde med dess förändringar i den urbana miljön kan vi få insikter om effektiviteten av trygghetsskapande åtgärder i den fysiska miljön. Kopplingen mellan forskningen och Selma stad tydliggörs genom att se vilka trygghetsskapande åtgärder som har implementerats. Kandidatarbetet fokuserar på sju principer för stadsutveckling och hur ett utsatt område kan höja sin socioekonomiska status, med utgångspunkt från kunskapsöversikten ”Bygga bort utsatthet?”. Denna rapport analyserar därefter vilka av de sju principerna som Selma stad har använt sig av i sin utveckling. Stiftelsen Tryggare Sverige har presenterat teorier om brottslighet i städer, vilka bör beaktas vid utveckling av områden som Selma stad. Resultaten visar att integrering av erfarenheter från Selma stad med forskningen kan förbättra förståelsen för problemområden och leda till effektivare åtgärder för att främja trygghet. Även om denna studie främst fokuserar på den fysiska miljöns påverkan på trygghet, understryks vikten av ett integrerat synsätt där både fysiska och sociala åtgärder kombineras för att skapa en hållbar och levande stadsmiljö. Med det sagt indikerar forskning på att invånarnas engagemang är en central faktor vid utveckling av utsatta områden och kan främjas genom aktiviteter som medborgardialoger och gemensamma projekt.
Keywords: Utsatta områden; trygghetsskapande åtgärder; fysisk miljö; stadsutveckling