Eldhus - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1963)
Eldhuset har fram till 1900-talet använts som kokhus och ibland sovhus på fäbodvallarna och förekom under medeltiden också vid gårdarna. Kring härden mitt i huset finns britsar och över den ett litet rökhål i taket. Dörren finns i gaveln och fönster saknas, i väggen finns endast små gluggar. Modellen visar eldhuset från Umsivallen, vilket byggdes 1798 och flyttades till Skansen 1902. Bakom själva eldhuset är en mjölkbod avbalkad. Taket är täckt av takved som lagts mot en täckplanka på täljda krokar och hålls fast av slanor utefter nocken och stenar, som tynger ned.
Hill farmers hut