Återtillverkning i möbelindustrin Ett beslutsstöd för små och medelstora företag - Drott, Rebecca; Örnelöw, Wilma (My University, 2025)
Syfte Den här studien syftar till att undersöka och identifiera faktorer som påverkar direkta kostnader i samband med återtillverkning av möbler och integrera dessa i ett beslutsstöd som ska fungera som ett hjälpmedel för beslut om återtillverkning ur ett kostnadsperspektiv. Metod Metoden utgår från flerfallsstudie-design och en deduktiv ansats, där ett teoretiskt ramverk togs fram baserat på befintliga teorier och tidigare forskning. Datainsamlingen bestod av en litteraturstudie samt empirisk datainsamling i form av en observation, flera semistrukturerade intervjuer med tre svenska möbeltillverkare samt analys av kalkyldokument och en förstudie på området. Tematisk analys användes för att identifiera nyckelfaktorer som låg till grund för att besvara frågeställningarna och utforma ett beslutsstöd. Resultat och analys De faktorer som identifierats i studien, som påverkar de direkta kostnaderna, inkluderar produktens skick och design, specifikt om den är designad för att enkelt plockas isär, typ av infästningar och fogar samt geometrisk utformning. Andra faktorer är materialåtgång, inköp av externa tjänster, bedömning vid inspektion samt transport där faktorer som avstånd till kund och plats för återtillverkning ingår. För att underlätta kostnadsberäkningar och stödja beslutsfattande kan en checklista användas för att identifiera dessa faktorer. Därefter kan beräkningar göras med hjälp av en ekonomisk modell som bygger på Time- Driven Activity- Based Costing. Begränsningar Studien begränsas till tre små och medelstora svenska möbeltillverkare, vilket medför begränsad generaliserbarhet till andra verksamhetskontexter. Vidare är det empiriska dataunderlaget som studiens resultat baseras på begränsat, vilket medför att de bör tolkas med viss försiktighet. Studien fokuserar på direkta kostnader och tar inte med faktorer såsom social- och miljömässig hållbarhet eller lönsamhet. Slutsats Genom att använda beslutsstödet kan företag på ett enkelt sätt identifiera och synliggöra kostnadsdrivare i återtillverkningsprocessen, och därmed fatta mer välgrundade beslut för varje projekt. Sammantaget ökar detta chanserna för att återtillverkning blir ett mer attraktivt alternativ till nytillverkning, vilket kan främja en mer hållbar och cirkulär möbelindustri. För att öka beslutsstödets användbarhet, tillförlitlighet och generaliserbarhet krävs dock vidare forskning och testning i praktisk verksamhet. Framtida forskning bör även undersöka hur indirekta kostnader, lönsamhet och miljöaspekter kan integreras i ett beslutsstöd, för att få en mer heltäckande grund för beslutsfattande.
Keywords: Cirkulär ekonomi; Återtillverkning; Möbelindustrin; Beslutsstöd; Ekonomisk modell; Checklista; TDABC