Alternativa administrationssätt och läkemedel vid behandling av svår smärta ombord på svenska fartyg - Hörberg, Leon; Sjödell, Jesper (My University, 2024)
Viljan att skapa ett mer användarvänligt fartygsapotek för sjöbefäl och säkerställa en vård av hög kvalitet ombord ligger till grund för studien. Sjöbefäl i Sverige genomgår endast utbildningen medical care med en repetitionsutbildning vart femte år. Det svenska fartygsapoteket erbjuder idag endast morfin i form av injektionsvätska vid svåra smärttillstånd. Med den relativt korta utbildningen medical care i beaktning ville studien därför utreda alternativa läkemedel samt alternativa administrationssätt vid behandling av svår smärta ombord. Den inhämtade informationen baserades främst på sjukvård på landsidan och svårigheter uppstod därför när inhämtad information och statistik skulle tolkas ur ett sjöfartsperspektiv och därför utfördes två intervjuer med två läkare som är insatta i sjöfarten. Den första intervjun gjordes med Per Åstrand, överläkare inom Försvarsmaktens marina avdelning. Den andra intervjun genomfördes med Andreas Hein, medicinskt ansvarig på Tele Medical Assistance Service och verksam akutläkare inom ambulanssjukvården i Göteborg. Detta gav ett betydligt större underlag till resultatet när informationen från litteraturen tolkades ur ett sjöfartsperspektiv. Studien fann i litteraturen stöd för att det finns nackdelar med injektioner och intravenösa infarter samt information om alternativa administrationssätt och läkemedel. Försvarsmaktens fartyg har till exempel ersatt morfinet i injektionsform med fentanyl och oxynorm. Resultatet lade även stor vikt vid läkemedlet ketamin och dess potential som smärtstillande läkemedel, utan de biverkningar som opiatbaserade läkemedel innebär för patienten. Slutsatsen är att det finns effektiva alternativa administrationssätt och läkemedel vilka skulle kunna passa ombord. Med den relativt korta utbildningen medical care i beaktning anser studien också att det finns enklare vägar att ge smärtlindring ombord jämfört med riktlinjerna i dagens fartygsapotek. En svårighet som studien visar är att Transportstyrelsens nuvarande regelverk inte tillåter implementering av ytterligare narkotiska preparat i fartygsapoteket. Skulle ytterligare narkotiska läkemedel införas i fartygsapoteket krävs det därmed en regeländring. Alternativet kan vara att rederier implementerar den smärtstillande inhalatorn Penthrox i sina fartygsapotek då det inte är narkotikaklassat.
Keywords: Intravenös infart; administrationssätt; injektion; morfin; fentanyl; penthrox; intranasal; ketamin; medical care; Intravenous catheter; injection; way of administration; fentanyl; morphine; Penthrox; intranasal; ketamine; medical care