Järnvägsbro - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1964)
När brobanan måste ligga lågt mellan låglänta stränder, hängs den ofta i stänger under en båge. Belgiern A. Vierendeel utvecklade kring sekelskiftet ett system för upphängningen, där båge, brobana och stänger tillsammans bildade en balk, sammansatt av nitade plåtskivor. Hörnen förstyvades och konstruktionen blir mycket styv och har använts i järnvägsBroar där kravet på styvhet är stor. Modellen visar en bro av Vierendeeltyp, byggd 1948, 9 m bred och 90 m lång. Se även modell 204.
Railway-bridge. Vierendeel, combined arch and beam.