Anatomisk teater - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1961)
Modellen föreställer den anatomiska teatern vid Madrids universitetssjukhus, byggd 1934. Konstruktör var E. Torroja och arkitekt M. S. Arcas. Rummet har en fri golvyta på nästan 25 m i diameter och mitt i rummet höjer sig en åttakantig fönstervägg. Tak- och fönsterväggar har gjorts till en fast konstruktion av konsolbalkar, som vilar på pelare i rummets ytterväggar. Då pelarna bara tar upp tryckkrafter, har de kunnat göras tunna. Momenten i konsolbalkens vertikala arm motverkas av två ringar över och under fönstren, den undre dragen och den övre tryckt, men hållen i läge av svagt bågformade ribbor över mittaket. Konstruktionen har förstyvats mot vind, genom att den kring fönstren utformats som en Vierendeelbalk.
Anatomy theatre. Concrete frame with rooflight framed with vierendeel.