Järnbärarhuset, trähus i Haga - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1982)
Modellen visar ett tvåvånings trähus från början av 1800-talet, som var beläget i utkanten av stadens första förstad, Haga. Tomten låg i korsningen av Landsvägsgatan (nr 32), som utgjordes av landsvägen åt söder och den oregelbundet dragna Bergsgatan, som går utmed Skansbergets fot. Ursprungligen bebyggd med ett mindre hus med kålgård utfylldes så småningom (1820) fastigheten med de här visade och av tomten framtvingade oregelbundna husformerna. Namnet Järnbärarhuset kan tyda på att innehavaren varit järnbärare vid den närbelägna järnvågen på Järntorget.
Järnbärarhuset, wooden house