Återbruk skapar värdekonflikter: Strategier för att effektivisera återbruk inom byggbranschen vid projekteringsfasen i en partneringkonstellation - Lindgren, Elin; Lindquist, Tuva (My University, 2025)
Behovet av en hållbar miljö ökar i takt med den ökade mängden utsläpp. Genom att bygga på ett miljömässigt hållbart sätt skapas en möjlighet att minska de totala utsläppen och därmed erbjuda ett längre liv för jorden. De Förenta Nationerna har satt upp globala mål som behöver hjälp från bland annat byggsektorn i hopp om att rädda miljön. Göteborg är ett exempel på en stad med möjlighet till stor påverkan på de utsläpp som byggsektorn står för. Detta på grund av ett stort antal byggprojekt där hållbarhetsfokus blir allt vanligare och därmed växer användandet av återbrukat material fram. Under studiens gång har partnering som samverkansform varit ett stort fokus där endast projekt som innefattar detta arbetssätt har granskats. Denna form av arbetssätt sägs fungera bra tillsammans med värdekonflikter på grund av det tighta samarbetet mellan alla parter i projektet. Trots att det är ett arbetssätt ämnat att reducera konflikter kan det nyimplementerade arbetssättet skaka om i ett projekt. Ett exempel på detta är användandet av återbrukat material. Syftet med projektet är att analysera och kartlägga de värdekonflikter som uppstår mellan beställare och byggare i en partneringkonstellation relaterat till återbruk i projekteringsfasen. Genom att identifiera och förstå de olika prioriteringar och intressen som råder mellan dessa parter, ämnar studien att öka insikten i hur dessa konflikter påverkar beslutsfattandet och projektets slutresultat. Målet är att belysa potentiella lösningar som kan främja en mer effektiv samverkan och skapa bättre förutsättningar för hållbara val inom byggprocessen. Projektet har tagit form genom ett kvalitativt angreppssätt eftersom studien är baserad på att förstå och analysera sociala och subjektiva värderingar och konflikter. För att kunna gräva i den valda forskningsfrågan används strategin fallstudie, vilket möjliggör en djupgående undersökning av ett specifikt företag i Göteborg där samverkanskonstellationer används i kombination med återbruk. Genom att samarbeta med ett företag har data samlats in från interna dokument samt semistrukturerade intervjuer med personer som har en koppling till det studerade företaget. Detta har skapat användbara perspektiv samt viktig information från ett subjektivt urval. 6 ________________________________________________________________________________ Resultatet av studien landar i att målkonflikter på grund av den oetablerade processen ligger som grund till många av de värdekonflikter som uppstår i en partneringkonstellation när det kommer till återbruk i projekteringsfasen. Studien ger tydliga slutsatser gällande vad som kan ligga till grund för många av de konflikter som kan uppstå i projekteringsfasen när det kommer till återbruk i kombination med partnering. I slutet presenteras föreslagna lösningar och utvecklingsmöjligheter, där målet är att skapa en god grund för vidare forskning samtidigt som idéer till lösningar föreslås utan att de är huggna i sten.
Keywords: Återbruk; värdekonflikter; partnering; projekteringsfasen; byggsektorn; samverkanskonstellationer