Byn Sot Noi - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1966)
Modellen visar byn Sot Noi i det övre lametområdet i norra Laos, som den såg ut i slutet av 1930-talet. Landet är bergigt med djungelvegetation och med monsunklimat. Invånarna odlar ris på svedjor, som återväxer i 12-15 år, och lever i övrigt på jakt, fiske och samlande av vilda växter. Byn är belägen på en bergskam i närheten av ett vattendrag, fritt från dimman och malariamyggorna i dalgångarna. Byn består av 38 hushåll. Bostadshusen ligger med sina verandor vända mot bygatan och mitt i byn ligger torget med byhus och övernattningshus. I byns utkanter ligger lador och inhägnade trädgårdar för grönsaks- och fruktodling.En karavanväg genom djungeln passerar förbi byn och har bidragit till att en del yngre män har flyttat bort. Hushållen är därför relativt små och antalet hushåll i gengäld stort i förhållande till andra lametbyar. Bysammanhållningen är allmänt sett svag och vid konflikter mellan hushåll är en delning och utflyttning av byn vanlig.
Sot Noi village