Gol stavkyrka - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1968)
I Norden har, vid sidan av knuttimringen, stavkonstruktioner använts, särskilt i kyrkobyggnader och de nådde sin fulländning i de medeltida norska stavkyrkorna. Tekniken gav små, intima kyrkorum med överväldigande höjd. Höga master bärs av en tryckfördelande syllram och konstruktionen förstyvas halvvägs upp av fackverkssträvor och bågformade grenklykor i hörnen. Masterna bär upp huvudtaket. Syllarna fortsätter utanför knutpunkterna och på dem står ytterväggen av stående plankor mellan fot- och toppsyll. Gols stavkyrka är av Valdrestyp med åtta master, som står parvis vid hörnen och med övre master, som inte når golvet. Kyrkan är flyttad till Norsk Folkemuseum på Bygdöy i Oslo.
Gol church