Stressade växter - Industriell odling av sallat: Ljusspektrums påverkan på fotosyntes och tillväxt - Andrén, Linn; Davidson, Jennifer; Lunneryd, Carl; Tran, Josh; Widing, Marcus; Wikström, Sebastian (My University, 2024)
I takt med att den produktiva odlingsmarken minskar, ökar intresset för inomhusodlingar med LED-belysning. Till följd av detta har tidigare studier fokuserat på hur biomassaproduktion påverkas av olika ljusspektrum. Eftersom ljusintensitet och våglängd påverkar fotosyntesen kan därför olika ljusspektrum potentiellt inducera stress i växter, något som är mindre utforskat. Därmed syftar arbetet till att undersöka om inomhusodling av sallat i olika ljusspektrum påverkar växternas stressnivå. För att göra detta odlades krispsallat ’Frillice’ i inomhusmiljö med LED-lampor som ljuskälla. Fyra olika spektrum undersöktes genom att sätta 27 sallatsfrön i jordfyllda krukor i fyra avgränsade delodlingar. Växterna odlades i ljusintensiteten 150 – 450 μmol m−2 s −1 med en fotoperiod på 16 timmar. Växternas stress uppskattades genom att mata de fotosyntetiska parametrarna ΦNPQ, ΦII, ΦNO, Fv/Fm och relativ klorofyllhalt (RCC) med instrumentet MultispeQ v2.0 samt biomassa genom färskviktsmätning. Resultaten visade ingen statistiskt signifikant tillväxtskillnad mellan kontrollspektrumet IS och övriga spektrum. Statistiskt signifikanta skillnader mellan växterna i de olika spektrumen uppmättes däremot för parametrarna ΦII, ΦNPQ, ΦNO, Fv/Fm och RCC. Sammanfattningsvis gav spektrum R signifikant sämre resultat för flertal parametrar och det kan därmed konstateras att detta spektrum bör undvikas vid industriell odling av sallat. För de andra spektrumen var resultaten mer svårtydda och inga slutsatser kan dras kring vilket av dessa som är det optimala spektrumet.