Konkurrens- och marknadsanalys av den nordiska marknaden för finansiell data En kvalitativ studie av konkurrenskraft, tillit och byteskostnader i en informationsintensiv B2B-marknad - Ahlström, Hugo; Rastin, Adam (My University, 2026)
Detta examensarbete analyserar konkurrenssituationen och marknadsstrukturen på den nordiska marknaden för finansiell data. Studien har genomförts i samarbete med Millistream Market Data AB och fokuserar på vilka faktorer som påverkar konkurrenskraft i en informationsintensiv B2B-marknad. Särskilt fokus läggs på tillit, cybersäkerhet, datakvalitet och byteskostnader, eftersom kunder ofta är beroende av externa leverantörer för affärskritisk data. Studien bygger på en kvalitativ forskningsdesign med semistrukturerade intervjuer med respondenter från olika delar av branschen. Intervjumaterialet har analyserats genom tematisk analys och kopplats till teoretiska ramverk såsom Porters Five Forces, Resource-Based View och Transaction Cost Economics. Porters Five Forces används för att analysera marknadsstruktur och konkurrenskrafter, medan Transaction Cost Economics används som ett kompletterande ramverk för att förstå hur tekniska beroenden och byteskostnader påverkar kunders möjlighet att byta leverantör. Resultatet visar att marknaden för finansiell data är konkurrensutsatt, men samtidigt präglas av beroenden och inlåsning. Flera aktörer kan erbjuda liknande datainnehåll, vilket gör att konkurrensen inte enbart avgörs av pris eller produkt. I stället blir faktorer såsom datakvalitet, support, teknisk stabilitet, tillit och relationer viktiga delar av leverantörens konkurrenskraft. En central slutsats är att Porters Five Forces är ett användbart ramverk för att strukturera konkurrensanalysen, men att modellen inte fullt ut fångar hur konkurrens fungerar i praktiken på marknaden för finansiell data. Höga byteskostnader, tekniska integrationer och organisatoriska beroenden gör att kunders förhandlingsstyrka kan vara mer begränsad än vad en traditionell marknadsanalys antyder. Studien visar även att cybersäkerhet främst fungerar som ett grundkrav, medan tillit, datakvalitet och support fungerar som praktiska konkurrensfaktorer i långsiktiga leverantörsrelationer.
Keywords: Porter’s Five Forces; Leverantörsrelationer; Transaction Cost Economics; Marknadsanalys; Konkurrensanalys; Tillit; Finansiell Data