Fronton de Recoletos, pelotahall - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1971)
1935 ritade den spanske konstruktören Eduardo Torroja den dittills största pelotahallen, 33 x 55 m (pelota är ett baskiskt bollspel). För att ge hallen rymd och täcka den assymetriska planen, formade han taket av ett skal, bestående av två längsgående cylindersektioner. Fönsterpartierna utgjordes av ribbnät med triangulära öppningar. Taket stöder i huvudsak på sidoväggarna. Beräkningarna av den komplicerade konstruktionen kompletterades med hållfasthetsanalys i modell. Byggnaden förstördes av markvibrationer från bombningar under inbördeskriget. Taket föll ihop, eftersom det saknade förstyvande bågar.
Fronton de Recoletos, pelota hall, concrete shell roof system