Smartare tillgodoräknanden: Kartläggning och utvärdering av tillgodoräknandeprocessen för utbytesstudier - Christborn, Oliver; Jonés, Amanda; Myllyvainio, Tim; Ramadani, Adhurim (My University, 2026)
Tillgodoräknande av kurser från utbytesstudier är en viktig del av studentmobiliteten inom högre utbildning, eftersom processen påverkar hur enkelt studier utomlands kan integreras i studentens utbildning. Detta kandidatarbete undersöker förbättringsmöjligheter inom tillgodoräknandeprocessen vid Chalmers tekniska högskola, med särskilt fokus på utbytesstudier. Syftet är att kartlägga och analysera hur processen fungerar i praktiken samt att utvärdera konceptuella lösningsförslag som kan bidra till fortsatt utveckling. Studien bygger på ett empiriskt upplägg där processen har undersökts ur både studenters och utbildningssekreterares perspektiv genom jobbskuggning, intervjuer, en enkät, analys av reserapporter samt analys av systemdata från tidigare tillgodoräknandeärenden. Resultatet visar att tillgodoräknandeprocessen präglas av hög komplexitet och stor variation mellan olika ärenden. Även om processen innehåller återkommande huvudsteg påverkas dess genomförande av flera aktörer, varierande underlag, olika arbetssätt och skillnader mellan mottagaruniversitet. Detta gör processen komplex och svår att automatisera fullt ut. Analysen visar vidare att de identifierade problemen är kopplade till varandra i komplexa nätverk där olika problem kan påverka och förstärka varandra. Studien visar också att flera av problemen hänger samman med informationsbrister, variation i arbetssätt, beroende av tyst kunskap och internationella förutsättningar. Problemen framstår därför inte som isolerade, utan som återkommande symptom på större underliggande problem i processen. Detta tyder på att utvecklingsarbete bör fokusera på att hantera dessa underliggande problem snarare än att bygga nya lösningar för att hantera de återkommande symptomen. Sammantaget bidrar arbetet med en fördjupad förståelse av tillgodoräknandeprocessens nuvarande utformning, centrala problemområden och möjliga utvecklingsriktningar. Studien belyser särskilt potentialen i bättre informationsstöd, tydligare samordning, minskat beroende av individuell erfarenhetsbaserad kunskap samt digitala stöd i de delar av processen där information kan struktureras, återanvändas eller jämföras mer konsekvent.
Keywords: tillgodoräknandeprocess; utbytesstudier; processkartläggning; processutveckling; studentmobilitet; digitala stöd