Aggregation- och separationsprocesser - Furufors, Karin; Andersson, Lydia; Gilmsjoe, Jessica; Lööf, Emelie (My University, 2020)
Undersökningen studerar utvecklingen av slutna linjära molekylära system och dess asymptotiska egenskaper. För att göra detta tittar vi inledningsvis på system med ett litet antal atomer för att sedan generalisera resultaten till att även gälla allmänna system. För att göra detta tillämpar vi metoder för Markovkedjor, vilket är en underliggande teoretisk modell för det molekylära systemet. Det molekylära systemets stationära fördelning erhålls explicit genom att tillämpa den så kallade balansekvationen och Kolmogorovs kriterium för reversibilitet. Frekvensfunktionen för den stationära fördelningen av det totala antalet molekyler fastställs och undersökningen fortgår med att studera det molekylära systemets asymptotiska beteende. Slutligen verifieras de erhållna teoretiska resultaten med datorsimuleringar.