Undersökning om modernisering av äldre system med hjälp av ANTLR - Spetz, Alexander (My University, 2025)
Många stora företag har något som kallas kärnsystem som funnits länge och håller på att bli föråldrade. Företaget som detta arbete görs i samarbete med, Apper Systems AB, arbetar med modernisering av applikationer som dessa kärnsystem. De vill därför testa många olika sätt att modernisera applikationer. Detta arbete har för syfte att testa programvaran ANTLR, som kan bygga Parser utifrån skapade grammatikregler, och undersöka om den kan effektivt användas för modernisering av kod i framtiden. I arbetet har SQL-tabeller byggts upp utifrån metakod-exempel som har tillhandahållits av Apper Systems AB. För att kunna undersöka olika format så har tester gjorts med både XML och JSON. Först har det byggts upp tabeller med XML och JSON vilka fungerade utan problem. Efter det så har även en mer avancerad XML-fil som innehöll en hel call stack undersökts, men Apper var inte tillräckligt långt i sitt eget arbete för att detta skulle kunna utvärderas fullt ut. Dock så gick det i alla fall att tyda komponenterna i filen med ANTLRs grammatik. Slutsatsen är att ANTLR funkar för att översätta enkla JSON och XML tabeller, men det är svårt att veta hur det kommer fungera för mer komplicerad kod. Därför så skulle det behöva fortsätta arbetas med ANTLR och testa mer avancerad funktionalitet som exempelvis If-satser och loopar. Det skulle också behöva utföras tester för att skapa annan kod än SQL för att definitivt avgöra användbarheten av ANTLR för modernisering av gamla system.