Askeröbron - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1960)
Askeröbron var en av tre Broari vägförbindelsen mellan Tjörn och fastlandet, som byggdes 1956-60.Den var utformad som en bågbro i stål med pilhöjden 40 m och spännvidden 278 m. Bågen bestod av två parallella rör med 3,8 m i diameter. Rörformen valdes framför den traditionella lådformen pga det mycket lägre vindmotståndet. Bågelementen, egentligen polygonformade, monterades med hjälp av en hängbroliknande konstruktion. Omfattande modellundersökningar av knäckningsrisken gjordes.1980 påseglades bågen av ett tankfartyg och bron rasade.
Askerö bridge. Steel hollow-tube arch, single span.