Svenska hushålls betalningsvilja att installera vattenbesparande åtgärder - Genom en kvantitativ enkätundersökning - Alhitta, Amna H M; Berg, Richard; Bäckman, Ida; Börjesson, William (My University, 2024)
Vatten är en livsviktig resurs som länge tagits för givet i Sverige, men med tanke på klimatförändringarnas framfart har vattentillgången och dess användning börjat ifrågasättas. I Sverige används 140 liter vatten per person och dygn, vilket är högt i jämförelse med flera Europeiska länder. Att installera vattenbesparande åtgärder ses som möjligheter för att kunna minska förbrukningen i stort. Syftet med följande studie är att analysera hushållens betalningsvilja till dessa åtgärder utifrån deras återbetalningstider. För att uppnå syftet med studien utformades en beräkningsgång med olika scenarion för framtida vattenpriser, exempelvis vid antagandet att priserna ökar linjärt med tiden. Därefter introducerades en kvantitativ enkätundersökning för att ta reda på svenska hushålls betalningsvilja till dessa vattenbesparande åtgärder utifrån hur lång tid det tar för investeringen att återbetalas. Utgångspunkten i webbenkäten var att sina redan befintliga vattenförbrukande tekniker i hushållet skulle bytas ut till vattenbesparande varianter. Studien kom fram till att implementering av samtliga vattenbesparande åtgärder minskar den totala vattenanvändningen i ett hushåll med ca 45 %. Vidare var enkätundersökningens resultat att respondenternas betalningsvilja varierade för de vattenbesparande åtgärderna. Exempelvis är vattenkran den åtgärden med kortast återbetalningstid, vilken också var populärast hos respondenterna. Fler höginkomsttagare än låginkomsttagare var villiga att investera i vattenbesparande åtgärder, men att bostadstyp såsom småhus eller flerbostadshus inte verkade påverka betalningsviljan i hög grad.
Keywords: förbrukningsvariation; vattenbesparing; recirkulering; återbetalningstid