Atostugan - Stuga - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola // Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 2025)
Under tidigt 1920-tal byggde Tomas och Anna Klementsson en torvkåta nära Atoklimpen, i hjärtat av det samiska sommarvistet vid Risbäcken, Tärnaby. År 1925 färdigställde de ett trähus med kök, skafferi och rum på övervåningen—en banbrytande handling vid den tiden, då samer inte tilläts bygga permanenta bostäder i fjällområdet. Denna diskriminering ledde till att familjen kämpade för sin rätt att behålla huset, vilket bidrog till en lagändring år 1928 som gav samer rätt att uppföra fasta bostäder. Intill huset upprättades en nomadskola för samiska barn, bestående av tre kåtor som användes för undervisning, måltider och övernattning. Den svenska regeringen såg dessa skolor som ett sätt att hålla samiska barn knutna till sin kultur och renskötseltradition. Skolan var i drift fram till 1945, då en ny skola byggdes i Tärnaby. Därefter blev familjen Klementssons hus bostad för läraren Anna Good.
Atostugan - Cottage
Keywords: Stuga; Samisk; Faluröd