Torpstuga - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1963)
Modellen visar en torpstuga för två familjer, byggd efter ritningar av A W Edelsvärd på Robert Dicksons herrgård Fimmerstad. 1860 publicerades ritningarna med byggnadsbeskrivning samt förslag till entrepenadskontrakt och kostnadskalkyl i Tidskrift för byggnadskonst och ingeniörvetenskap. Tanken med dubbelhuset var att kostnader för uppförande och underhåll skulle hållas låga. Bostäderna gavs avskildhet, men man hoppades att samboendet skulle leda till tävlan mellan torparna om vården av hemmet.
Estate workers cottage