Patent vid investering Hur patent kan reducera informationsasymmetrier mellan startupbolag och investerare för att underlätta investering - Brag, Caesar; Ekeblom, Fanny; Pennander, Axel; Ragnarsson, Emil; Renmark, Jakob; Salfjord, Oskar (My University, 2024)
Investeringar i startupbolag är en fundamental process för att transformera innovationer till kommersiella produkter. Investeringarna är en komplicerad process och därför syftar detta kandidatarbete på Chalmers tekniska högskola till att undersöka hur patent och andra intellektuella äganderätter kan brygga informationsasymmetrier mellan startupbolag och investerare vid investeringar. Eftersom de juridiska aspekterna är komplexa kommer studien inte att beröra dessa på djupet, utan fokuserar i stället på de ekonomiska och strategiska egenskaper ett patent innehar för att reducera komplexiteten samt för att behålla sitt tekniska fokus som en studie inom Industriell ekonomi. Det teoretiska ramverket har som mål att främst förklara tre huvudsakliga koncept: de olika typerna av intellektuella äganderätter, de olika aktörerna som studien fokuserar på och relationen mellan dessa med avseende på informationsasymmetrier och patent. Studien som utfördes var av en kvalitativ, abduktiv metod där 22 stycken semistrukturerade intervjuer genomfördes. 11 av dessa innefattade startupbolag och 11 innefattade offentliga och privata riskkapitalister och riskkapitalbolag. Studien analyserar de empiriska resultaten i relation till det teoretiska ramverket och drar ett antal intressanta slutsatser, men också områden för vidare forskning. Studien finner bland annat att relationen mellan startupbolag och investerare domineras av informationsasymmetrier. Vidare finner studien att startupbolag i många fall ser patent som mycket önskvärt av investerare. Studien finner även att patent reducerar informationsasymmetrier genom att verka som både ett direkt och indirekt kommunikationsmedel mellan startupbolag och investerare.