Förstudie inför implementering av Manufacturing Execution System - Karlsson, Johanna; Blom, Nina-Li (My University, 2023)
Under de senaste århundradena har tre industriella revolutioner lett till betydande förbättringar och utveckling inom produktion och tillverkningsindustrier. Idag är industrierna inne i en fjärde revolution, där digitalisering och teknikintegration har en central roll. För att följa med i utvecklingen är det nödvändigt att företag kan anpassa sig till industri 4.0. En studie har utförts vid ett anonymt företag där de, för att öka digitaliseringen och teknikintegrationen i företaget, planerar att implementera ett Manufacturing Execution System (MES). Syftet med systemet är att det ska koppla samman företagets affärssystem med dess tekniska enheter i produktionen för att öka produktiviteten, kvaliteten, förbättra processer och minska kostnader. Studien syftar till att identifiera vilka delar av MES som är relevanta för företaget samt att identifiera skillnader mellan det nuvarande tillståndet och framtida tillståndet med ett MES. För att utföra arbetet har intervjuer och observationer i fabriken gjorts. Studien har avgränsats till att fokusera på en produktionslina och aktiviteter i företaget kopplat till linan. Företaget har delat upp ett MES:s funktioner i tolv områden där sju av dessa undersöktes för att se vilka som är relevanta vid en implementering av ett MES. Relevansen graderades med hjälp av MoSCoW:s prioriteringsmodell, där aktiviteter som “måste-ha” och “bör-ha” ansågs relevanta. Resultatet från studien visar att alla de sju studerade områdena innehåller aktiviteter där ett MES är relevant att implementera. De sju områdena är: • Resurshantering • Planering och schemaläggning • Materialförsörjning till produktionslinan • Produktion • Utgående logistik • Datainsamling och spårbarhet • Prestandaanalys och simulering Totalt identifierades 28 aktiviteter inom de sju områdena där ett MES ansågs vara ett “måste- ha” eller “bör-ha” för företaget. Aktiviteterna kopplades sedan till organisationen MESA:s lista på 11 funktioner som utgör ett MES, där det konstaterades att de var relaterade till tre av funktionerna. De tre relevanta funktionerna av ett MES för företaget identifierades som: spårbarhet, datainsamling samt resurshantering och schemaläggning. Tre typer av skillnader identifierades mellan det nuvarande tillståndet och det planerade framtida tillståndet med ett MES: ett kompetensgap, tre processgap och två tekniska gap. Processgapen innehåller gap i tre olika processer: processen för spårbarhet, lagerkontroll och lagerhållning. De tekniska gapen är företagets visionkamera och antal tekniska enheter. Företaget rekommenderas att direkt påbörja arbetet med att åtgärda visionkameran, lagerhanteringen samt kompetensgapet medan de resterande gapen bör hanteras i samråd med leverantören av MES.
Keywords: Manufacturing Execution System (MES); Industri 4.0; Digitalisering; Teknikintegration; Gapanalys; Lean Produktion