Utvärdering av 3D-skrivning som framtagningsmetod för utbildningsmaterial: Med fokus på hållfasthetslära - Ansgar, Joel; Hansson, Axel; Hartman Hernstig, Hampus; Michelsen, David; Ovuka Andersson, Axel; Streymoy, Rune (My University, 2025)
Projektet har undersökt möjligheten att nyttja 3D-skrivning för att tillverka undervisningsmaterial, specifikt för undervisning inom kurser i hållfasthetslära. De fysiska fenomenen som behandlats är knäckning, balkböjning och balkvridning. Fokus har varit på att konstatera om det är möjligt att producera undervisningsmaterial och om det bidrar positivt till undervisningen. Genom rapid prototyping med CAD går det att konstatera att det är möjligt att utveckla undervisningsmaterial med 3Dskrivning. Efterföljande utvärderingar med testpersoner indikerar att modellerna bidrar positivt men inga kvantitativa slutsatser kan dras.
Keywords: 3D-skrivning; hållfasthet; pedagogik; utbildningsmaterial; CAD; instabilitetsfenomen; balkböjning; filament