En studie om vindassisterad framdrivning: Vindassisterad framdrivnings potential och hur svenska rederier ställer sig till tekniken - Nilsson, Axel; Killman, Joakim (My University, 2025)
Vindassisterad framdrivning är en gammal teknik som har fått liv på nytt på grund av stigande bränslepriser och ett behov av att ställa om till förnybara energikällor. WAPS, Wind Assisted Propulsion System, har under de senaste åren börjat installeras ombord på handels- och passagerarfartyg i större omfattning, även om det stora genombrottet för tekniken ännu inte skett. Syftet med detta arbete var att undersöka teknikens potential och funktion samt hur svenska rederier ser på och eventuellt förbereder sig för vindassisterad framdrivning. För att besvara arbetets frågeställningar har intervjuer samt litteraturstudier genomförts. De rederier som intervjuats har sina fartyg i drift främst i norra Europa, de flesta inom samma typ av sjöfart, men inte alla. Data och forskning pekar på att WAPS kan minska fartygs bunkerförbrukning med 60% eller mer i framtiden under de rätta förhållandena, och att många fartyg idag kan spara runt 10–20% bunker med tekniken. Det finns dock stora variationer, och den vindassisterande framdrivningen kommer vara olika effektivt beroende på rutt och fartygsdesign. Hos de svenska rederierna som blivit intervjuade finns positivitet, skepsis och engagemang kring vindassisterad framdrivning. Rederierna ser att det finns en möjlighet att minska bunkerkostnader och spara pengar genom WAPS-tekniken. Samtidigt så finns det en tveksamhet hos dem, som kan kopplas till en brist på verkliga framgångsrika exempel, och tekniska frågetecken kring bland annat installation och effektivitet. WAPS kommer att under de kommande åren installeras ombord flera fartyg, och resultaten från dessa fartyg kan accelerera eller fördröja den vindassisterade framdrivningens implementation. Arbetet har fokuserat på bränslebesparingar och rederiernas syn på vindassisterad framdrivning ur ett tekniskt och ekonomiskt perspektiv. För att inte göra arbetet för stort, har avgränsningar gjorts på fartygens maskineri, propeller och roder samt rederiernas syn på teknikens framtid.
Keywords: vindassisterad framdrivning; ekonomi; teknik; bränslebesparing; wind-assisted propulsion system; economy; technics; fuel savings