Plankvägg - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1985)
Ytterväggar av stående plank var ett virkessnålare alternativ till timmerväggar som började användas under senare delen av 1800-talet. Förutsättningen för plankhuset var en mekaniserad virkesberedning med sågar, hyvlar och fräsmaskiner. Själva stommen består av 75 x 250 mm spåntad plank som ställs mot en syll 150 x 150 mm. Angörandet vid syllen förstärks av en regel 50 x 75 mm mot vilken planket fästes. Golvbjälkar fästes med inlaxning i syllen. Utanpå den spåntade plankstommen finns ett lager asfaltpapp el dyl och sedan en panelbeklädnad, t ex panel 25 x 200 mm med locklister 25 x 40 mm. På insidan fästes en förhydningspapp, horisontella reglar 25 x 25 mm cc 600, samt spåntad innerpanel 25 x 100 mm. Denna kan förses med spännpapp och tapet. Väggens sammanlagda tjocklek blir för exemplet 18,5 cm.
Solid timber wall