Hur korrugering i Göteborgs spårvagnssystem påverkar ljudbuller: Analys av samband mellan rälens kvalitét och akustiska emissioner i urban miljö - Böök, Hugo; Linusson Follin, Ruben; Oskarsson, Robin; Sparf, Ludvig; Trångteg, Philip; Yassin, Munira (My University, 2026)
Denna rapport undersöker rälskorrugering och dess påverkan på ljudmiljön i anslutning till Göteborgs spårvägsnät. Rälskorrugering, ett vågformigt slitage på rälen, är ett problem i samhället då det genererar betydande rullbuller och vibrationer som stör omgivningen. Syftet med studien har varit att identifiera och kvantifiera samband mellan graden av korrugering och de resulterande ljudnivåerna. Metoden har innefattat fältmätningar på ett flertal utvalda platser i Göteborg där ljuddatan samlas in. De insamlade ljudfilerna efterprocesseras digitalt i Python eller Matlab för att isolera ljudbullrets bidrag till den totala ljudbilden. Denna process tar hänsyn till osäkerhetsfaktorer och är nödvändig för att skapa jämförbara mätningar vid olika mätplatser. Den färdigställda datan analyseras vidare tillsammans med mätdata av korrugeringen på räls tillhandahållet av Göteborgs Spårvägar för att besvara frågeställningen. Resultaten visar att ökad korrugering är en mycket bidragande faktor till ökade bullernivåer, det kan ses som en övergripande trend men andra faktorer kan även ha en stor påverkan på ljudbilden. Efter att ha jämfört nyslipad räl med kraftigt korrugerad räl på samma mätplats har en sänkning av ljudnivån med ca 7 dB kunnat konstaterat. Efter slippning blir även variansen i ljudmätningarna mindre. Det kan ses att ökade hastigheter leder till ökad bullernivå. De olika modellerna på spårvagnsystemet uppför sig olika där M32 har högst enskilda ljudtoppar och även det högsta genomsnittliga bullret beräknat över ett tidsfönster på tre sekunder runt ljudtopp. Därefter kommer M29 med näst högsta medelvärden och sedan resterande modeller med genomsnittliga värden cirka 2 dB lägre än M32. Utifrån detta kan skillnader i ytråhet konstateras vara viktigt för ljudbilden men det är inte ensamt den drivande faktorn. Korrugering är alltså en viktig bidragande faktor till ljudproblem i Göteborgs spårvägsnät och att gå till ett mer frekvent och datadrivet underhållsarbete är en effektiv strategi för spårförvaltare att minska buller.
Keywords: korrugering; ljudbuller; spårvagnstrafik; spårväg; akustik; Göteborg