Klimatarbete på företagsnivå - Dreshaj, Erlina; Ek, Sara; Frykmer, Ella; Sandell, Hanna; Sivengård, Fabian (My University, 2022)
Syftet med studien är att bidra till en ökad förståelse för hur svenska företag arbetar för att minska sina koldioxidutsläpp. Vidare syftar studien till att undersöka hur arbetet har utvecklats under tioårsperioden 2011–2020. Det görs genom att kartlägga mål, insatser och företags koldioxidutsläpp över tid. Studien omfattar fyra olika branscher: stål- och metallindustrin, detaljhandeln, fordonsindustrin samt bygg och anläggningsbranschen. Företagen som ingår i studien är de tre med störst omsättning i respektive bransch. Datainsamlingen består av företagens årsredovisningar och hållbarhetsrapporter. Studien använder en blandad metod där mål och insatser analyseras utifrån ett ramverk föreslaget av Gioia et al. (2013) som kompletteras med en strikt kvantitativ analys för företagens utsläpp. Den empiriska studien visar att företagen generellt satt betydligt mer ambitiösa, kvantifierbara och långsiktiga mål de senaste åren. För insatserna finns det ett stort fokus på energieffektivitet. Dessutom är betydligt fler insatser riktade uppströms än nedströms i företagets värdekedja. Vidare är det tydligt att de flesta av de undersökta företagen har minskat sina totala utsläpp under den observerade tioårsperioden. Slutligen korrelerar trenden för de absoluta och relativa måtten för utsläpp i stor utsträckning. Nyckelord: hållbar utveckling, hållbart företagande, klimatmål, klimatstrategi, koldioxidutsläpp, Gioia, FN:s globala mål, Agenda 2030
Keywords: hållbar utveckling; hållbart företagande; klimatmål; klimatstrategi; koldioxidutsläpp; Gioia; FN:s globala mål; Agenda 2030