Gång- och cykelbro i limträ över E22 i Söderköping Förstudie och preliminär dimensionering - Henrysson, Emma; Isaksson, Marcus; Ottosson, Alexander; Ryrstedt, Lisa; Skeppstedt, Annie; Westin, Ivar (My University, 2023)
Rapporten behandlar en förstudie samt en preliminär dimensionering av ett förslag på gång- och cykelbron som ska byggas över den nya sträckningen av E22 förbi Söderköping. E22 tillhör Sveriges stamvägar och förnyas ständigt för att upprätthålla trafiksäkerheten samt den växande trafikmängden. Arbetet som ligger till grund för rapporten är uppdelat i två delar. Inledningsvis genomfördes en studie där ett brokoncept togs fram, vilken i den senare delen har dimensionerats. I förstudien genererades ett flertal brokoncept som genom urval 1 utvärderades mot framtagna kriterier, vilket resulterade i tre återstående koncept. Kvarvarande koncept genomgick urval två där kriterierna specificerats, vilket i sin tur resulterade i ett slutgiltigt koncept, en balkbro i limträ med sneda pelare. Detaljer hos det slutgiltiga förslaget specificerades och användes för dimensioneringen i nästa del. Den preliminära dimensioneringen innefattar beräkningar av farbana, pelare, räcken och fundament. Dessa beräkningar är gjorda i tvärled och längsled. Detaljer som led mellan fundament och pelare, förband mellan pelare och balk samt för skarv mellan balkar är även de dimensionerade. Dessa presenteras i text, i koder från MATLAB samt i ritningar och modelleringar.
Keywords: Träbro, Snedbensbro, Brokonstruktion, Samhällsbyggnadsteknik, Dymlingsförband, Limträ